L’atleta i sòcia de Berga Resort, Núria Picas, va acabar segona a la Ultra Trail del Montblanc, en la que ha estat la seva primera participació en una prova de llarga distància.


Núria Picas va creuar la meta de la Ultra Trail del Mont Blanc (UTMB) en segona posició, amb un temps de 24:32:20 després de recórrer els 168 kilòmetres de la prova. Aquesta era la primera vegada que l’atleta participava en aquesta prova, i també la seva primera incursió en les curses de més de 100km. Amb el temps realitzat tant per ella com per Rory Bosio, la primera classificada, es va batre el rècord de la prova establert al 2007 per Nikki Kimball amb un temps de 25:23:45.


La UTMB és una de les curses mítiques del circuit de trail running. Amb una distància de 168 kilòmetres i 9600 metres de desnivell positiu, la cursa es desenvolupa en paratges espectaculars al voltant del massís del Mont Blanc.


La cursa va iniciar-se el divendres 30 d’agost a les 16:30 al poble francès de Chamonix. El sol brillava amb força, i una temperatura agradable va acompanyar els corredors en els primers tram del recorregut. Picas va arribar en primera posició al primer punt d’assistència de Contamines (km 31, 1170). Des d’allà va començar la primera ascensió forta fins a la Croix du Bonhomme (km 44, 2443 m). L’atleta catalana va continuar a bon ritme i en primera posició: “Les primeres tres hores de cursa em vaig trobar molt bé i vaig disfrutar molt, tant de l’ambient com del recorregut"


Creuant la frontera amb Itàlia al Col de la Seigne (km 60, 2516m), Picas va avançar amb decisió a través de la foscor, tot i que, com reconeixia, va ser un dels seus handicaps: “Per mi la pitjor part de la cursa va ser quan es va fer de nit i les hores següents. És una sensació estranya, la d’anar corrent sol amb el frontal sense saber molt bé per on es passa ni sense poder mesurar les distàncies. Vaig notar que el ritme del meu cos disminuïa, i em va costar avançar".


L’americana Rory Bosio la va passar, però tal i com ja havia explicat anteriorment, Picas va jugar la seva cursa, reservant les forces per als trams finals i no deixant-se emportar per la pressió.


Al Col de la Seigle començava una forta baixada que passant per la Arête du Mont-Favre (km 68, 2435m) baixava fins a Courmayeur (km 77, 1200m), on Picas va arribar a les 2h de la matinada. En un avituallament molt curt, la catalana va preparar-se per afrontar el que seria una llarga nit: “La nit se’m ha fet molt llarga, i a més he tingut problemes amb el menjar, ja que em costava trobar alguna cosa que em vingués de gust per menjar”. L’esperava la pujada, ja a Suïssa, al mític Grand Col Ferret (km 99, 2537m), en un dels trams més complicats de la cursa.


Des de Col Ferret començava un fort desnivell que la va portar a baixar fins al següent punt d’assistència a Champex-Lac (km 122, 1477m), on va arribar visiblement cansada. Allà, després de l’avituallament, Picas va saber recuperar la situació i aprofitar la seva gran capacitat de concentració i de força mental per conservar la segona posició, a pesar de portar Emma Roca enganxada als talons. Al arribar a Trient (km 139, 1300m) va tornar a agafar un bon ritme, que va saber conservar fins al final: “Al fer-se de dia, tot ha anat millor. He notat com el meu cos es despertava i he començat a agafar un altre cop el ritme i les ganes. A partir d’allà ha estat una batalla amb l’Emma, que ha estat la meva gran rival. Malgrat tot, he aconseguir mantenir la distància i arribar segona a la meta"


Molt emocionada, Picas va arribar a Chamonix coronant-se subcampiona de la prova amb un temps de 24:32:20. En creuar la meta, l’atleta va protagonitzar moments molt emotius saludant a tots aquells que s’havien desplaçat fins a Chamonix per animar-la, i va expressar l’agraïment a l’equip tècnic que la va acompanyar durant els avituallaments així com tot el públic que li va donar suport al llarg de totes aquelles hores.


Picas, que hi anava sense objectius concrets a afrontar aquesta prova, va afirmar estar molt satisfeta del resultat: “Ara mateix estic molt cansada i he sofert molt en algunes parts de la cursa, però la veritat és que estic molt contenta amb el resultat. Participar per primera vegada en una cursa tant llarga i haver aconseguit aquesta posició és una gran gesta per mi. No ho hagués pogut fer sense l’ajuda als avituallaments ni la gent que ha vingut a acompanyar-me"


Amb aquesta gran incursió en el món de la llarga distància, Picas es consolida com una de les atletes més en forma del panorama del trail actual.


Font i fotografia: Gabinet de premsa Núria Picas